En reklamefri blog om


Det Gode Liv på Lolland

Een, stor pærevælling!

Een, stor pærevælling!

Grød eller vælling efter maden – så bliver man mæt!

Der skulle immervæk noget mad på bordet, når mænnerne kom ind fra marken, haven, smedjen eller hvad de nu lavede førhen, for fællesnævneren var hårdt fysisk arbejde. Hovedretten kunne være grydestegt kylling med kartofler, sovs og agurkesalat – alt hjemmelavet/dyrket fra bunden forstås! Og så liige en frugtgrød eller -vælling efterfølgende, hvis det var lidt udenfor bærsæsonen.

Mormor lavede masser af frugtgrød af de bær, som kom i fryseren: hindbærgrød, stikkelsbærgrød, rødgrød, jordbærgrød.. Der skulle et pænt lag piskefløde i tallerkenen .. Jeg kunne godt lide det, men vil til hver en tid foretrække frisk frugt med sukker og fløde.

Pærevælling kunne jeg nu ekstra godt lide. Pærer har bare en særlig raffineret smag og sødme.. Det er ikke fordi jeg har lavet det fornylig .. men det kunne være jeg skulle afprøve mormors opskrift igen, når vores egne pærer er modne 🙂 Her er opskriften på en gammel, dansk ret, som smager dejligt, og så kan du jo se om du synes, at udtrykket “een, stor pærevælling” får en positiv eller negativ klang efterfølgende 😉

Note: denne version er med ret meget sukker, hvilket er ret kendetegnende for mormors madlavning.

Sådan laver du pærevælling

  • 1 liter mælk
  • 2 dl valsede byggryn
  • 6-7 pærer
  • 1 liter vand
  • Salt
  • 1 kg sukker

Mælk og byggryn koges under omrøring i 3 minutter. Pærerne skrælles og skæres ud i kvarte, og koges i sukkervandet i 10 minutter. Pærerne hældes i byggrøden, og der spædes til med lidt vand og salt. Serveres lun.

Tilbehør: normalt intet, men det kan man jo gøre som man lyster.

TIP: Byggrød kogt op på vand med æble- og pærestykker, lidt salt og sukker er et fremragende alternativ til havregrød om morgnen. Tilsæt nødder eller friske/syltede bær efter behag. Det er mættende på en langvarig og behagelig måde, aldeles næringsrigt og tilmed sundt for fordøjelsen.


Sulten efter flere egnsretter?

SE OVERSIGTEN


Find de gode, lokale råvarer på Lolland

ANBEFALEDE INDKØBSSTEDER OG -OPLEVELSER


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.