Frugtgrød eller vælling efter maden – så bliver man mæt!
Der skulle immervæk noget mad på bordet, når mænnerne kom ind fra marken, haven, smedjen eller hvad de nu lavede førhen, for fællesnævneren var hårdt fysisk arbejde. Hovedretten i min barndom (1970´erne) kunne være grydestegt kylling med kartofler, sovs og agurkesalat – alt hjemmelavet/dyrket fra bunden forstås! Og så liige en frugtgrød eller vælling efterfølgende, hvis det var lidt udenfor bærsæsonen.
Vælling i gamle dage på Lolland
Byggrød, som er kornsorten byg kogt på vand (vandgrød) eller mælk (sødgrød), kan spores helt tilbage til hverdagskosten i yngre stenalder (3900 f.Kr. til 1800 f.Kr.). Dette beskrives også i bogen “Egnsretter og gammel mad” af Kjeld Snedker i 2008 ISBN 978-87-88334-09-0, som omhandler historiske egnsretter på Lolland (købt i Den gamle Købmandshandel, Nykøbing F.).
En lollandsk variation er fedgrøden, som er byggryn kogt op med suppen fra kogt flæsk og med tørrede pære- og sveskestykker i. Dertil spiste man flæsket med sennep og rugbrød og drak øl til. Den har jeg ikke prøvet, men det lyder da meget godt.
En anden og sødere variation over temaet af yngre dato er sødgrød med smørklat, puddersukker og stødt kanel og dertil drak man sødet øl til..
.. og så er der pærevællingen..
Pærevælling i 1970érne
Mormor lavede løbende masser af frugtgrød af de bær, som var kommet i fryseren om sommeren: hindbærgrød, stikkelsbærgrød, rødgrød, jordbærgrød.. Der skulle et pænt lag piskefløde i tallerkenen .. Jeg kunne godt lide det, men vil til hver en tid foretrække frisk frugt med sukker og fløde. Men pærevælling kunne jeg ekstra godt lide. Pærer har bare en særlig raffineret smag og sødme.. – se min mormors opskrift nedenfor.
Pærevælling i moderne kontekst
Her i 2022 laver jeg en light version pærevælling jævnligt .. bare som et hurtigt mellemmåltid eller i stedet for havregrød. Det ligger godt i maven. Jeg laver bare et opkog af valsede byggryn og mælk, og smider lidt æble/pærestykker i, som koges med et par minutter, og tilsætter salt og sukker efter temperament.
Sådan laver du pærevælling

1 liter mælk
2 dl valsede byggryn
6-7 pærer
1 liter vand
1 kg sukker
Salt
Mælk og byggryn koges under omrøring i 3 minutter.
Pærerne skrælles og skæres ud i kvarte, og koges i sukkervand i 10 minutter.
Pærerne hældes i byggrøden, og der spædes til med lidt vand og salt.
Serveres lun.
Tilbehør: normalt intet, men det kan man jo gøre som man lyster. Tilsæt fx nødder eller friske/syltede/tørrede bær efter behag. Det er mættende på en langvarig og behagelig måde, aldeles næringsrigt og tilmed sundt for fordøjelsen.

Sulten efter flere egnsretter?

2 svar til “Een, stor pærevælling!”
God fornøjelse
Tak