En reklamefri blog om


Det Gode Liv på Lolland

Et fredet naturområde i min have

Et fredet naturområde i min have

Vision

Nu har jeg jo fået den have jeg har sukket efter i så mange år. Så nu er tiden kommet til at give tilbage til naturen: 1/3 af arealet er i år dedikeret det dyreliv, som lever bedst i uberørte og usprøjtede arealer.

Risiko

Indrømmet; det er liiiiidt et eksperiment, for det lyder jo meget korrekt og idealistisk alt sammen, men det er dælme ikke sikkert vi kan holde ud at kigge på det? Dét med det usprøjtede, er en selvfølge her på matriklen! Dér hvor jeg må ofre mig, er mht. græsslåningen; jeg kan godt mærke, at det kribler i fingrene efter at planere det hele med vores brølende, gule monster, så jeg får en have, som dem man ser i de kulørte blade.

Samtidig er jeg vildt nysgerrig efter at se, hvor mange og hvilke blomster der dukker op, når plænen ikke trimmes. Jeg vil glæde mig over hvert eneste insekt og hver en blomst! Jeg vil gavmildt kaste nogle håndfulde blandede, etårige sommerblomsterfrø ud over området 🙂 -når ellers foråret beslutter sig for at blive lidt varmere(!)

Jeg vil løbende opdatere siden og berette om hvordan det går med min tålmodighed og med flora og fauna.

Status 23. april 2017

Den øvrige plæne er slået to gange i år, og allerede nu er det fredede område langt mere blomsterrigt end resten. Violer, Ærenspris, Vorterod og Bellis gør sig til og håber på, at vores jordbier eller humlebier ligger vejen forbi. På den øvrige kortfriserede plæne, er det kun Mælkebøtterne, som formår at undslå sig det brølende, gule monsters knivsblade.

Klynge af Ærenspris
Klynge af Ærenspris

Status 30. maj 2017

Juhuuuuu, jeg har klaret mig gennem eksperimentets første måned! .. Ikke uden bekymring. Ahorntræet har smidt mange frø af sig, og der vokser lystigt en skov af små ahorntræer op af plænen, som jeg må gå rundt og nappe med håndkraft. Til gengæld har jeg med fuldt overlæg tilføjet et lille Guldborg æbletræ til repertoiret af frugttræer i området! Min mor siger nemlig, at Guldborg-æbler smager himmelsk (mødre har ALTID ret).

Jeg har også fundet ud af, hvor jeg kan anskaffe mig en le, når jeg en dag synes der er brug for lidt naturpleje/tæmning! På http://legrej.dk  kan man få alverdens typer, og endda få instrukser i hvordan man gør! NICE! 🙂

Sådan ser plænen ud nu, til naboernes store forundring ..

1/3 af arbejdet med at slå græs er sparet, benzinforbruget ligeså ..

Til gengæld har jeg lagt ekstra pleje i den resterende plæne med kanttrimmer, eftersåning og hvad har vi. UNDSKYLD moder natur, jeg kan jo ikke lade være! .. UNDSKYLD!

Og SÅ er det vist på tide, at se lidt nærmere på ‘ukrudt’, kryb og kravl …!

For hvad gemmer der sig i sådan en plæne?

En Vandnymfe i det grønne,

med lilla pletter af Ærenspris i baggrunden ..

Bellis i deres sande element, som bliver væsentligt højere end i en trimmet plæne!

Kørvel – en let, høj og elegant blomst, som gør sig godt i vilde buketter ..

Mælkebøttens snebold; klar til dét vindpust, som sikrer næste generation af gule sole i plænen

Elsket og hadet, men ihvertfald en fascinerende plante!

Status 22. juni 2017

Jeg er ikke blevet skuffet – vi er beriget med et markant rigere dyreliv i år. Pindsvin, flagermus og småfugle har vi hele tiden haft, men i år er der mærkbart flere sommerfugle, vandnymfer, myg, vilde bier (som jeg slet ikke har set de andre 2 somre) – og..  ja, også dræbersnegle .. Nu kan der jo forekomme sæsonudsving, og jeg kan læse mig til, at myggene generelt har været mangfoldige i år. Og eftersom myg er levebrødet for mange andre arter, kan dét i sig selv influere på min ret subjektive opfattelse! Jeg vil aldrig kunne give jer et videnskabeligt funderet bevis på noget som helst! Men jeg nyder mine sky og legende sommerfugle, og jeg bliver glad i låget, når jeg endelig ser bier i haven! YESSS!

Naturen er finurlig, underfundig og charmerende i al sin pragt! Se bare denne totalt nuttede fugleunge (Fuglekonge?), som var alt for ung og uerfaren til at være bange for os:

Det næste øjeblik føler jeg mig som en rigtig dum Københavner-snude-noob, som bogstavelig talt stivner i rædsel og gru ved synet af dette væsen for næsen af mig:

5 cm lang .. når den drejer sine insektøjne, kan jeg høre det .. Alt i mig siger, at sådan en fætter er noget jeg skal holde mig fra! Fætteren er en “Libel”. Han elsker myg og andre insekter og er en guldsmede-art!

..Sådan kan man tage fejl! Man skal ikke dømme andre på deres udseende!

Han sidder på en pind i mit hindbærbed, som skulle støtte hindbærplanterne, og han holder vagt over en underskål med vand, som jeg har sat ud til diverse dyr.. Det gør han fordi han vogter over ‘sit vandhul’, hvor hunnen lægger æg. Kommer der en anden han forbi, bliver der ballade. Derfor sad han dér i dagevis, og tog kun ganske korte flyveture væk fra pinden og retur igen. Guldsmedearten anslår man har eksisteret i 200 millioner år .. Respekt!

Efter således at have læst op på dette gruopvækkende kræ, kan jeg langsomt begynde at vende frygten til næsegrus beundring .. Den er faktisk smuk, på sin egen grimme måde..

Læs også ..


Prøv noget andet vildt!


Fornuftig beklædning i haven


2 svar til “Et fredet naturområde i min have”

  1. Vi er i fuld gang med samme eksperiment. Jeg har en anelse om, at det bliver noget “tjavs”, som min rare mand kalder den slags – men fugle og insekter er nok ret ligeglade, så det kan jeg jo også være 🙂

    • Uuuuh, spændende!! Lad mig endelig høre en status fra dig, og høre om dine erfaringer.
      🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Denne webside anvender cookies. Ved at gå videre på hjemmesiden giver du samtykke til brug af cookies og indsamling af data.