En reklamefri blog om


Det Gode Liv på Lolland

Så blev det forår – og det er helt gratis!

Ranunkler

Så blev det forår – og det er helt gratis!

Al den rastløse energi jeg har sparet op, eksploderer derude i haven! Der er ideer, haveplaner, forårsklargøring, udvidelse af køkkenhaven o.s.v. .. Dét jeg elsker ved havelivet, er i virkeligheden (også) glæden ved nøjsomheden.

Frø og min uundværlige havebog
Frø og min uundværlige havebog

Det kan godt være diverse havecentre og byggemarkeder i dén grad står på spring, og prøver at bilde mig ind, at jeg skal købe mig til glæden med nye havemøbler, højtryksspuler, plantekasser, gødning og andre mærkværdige ting. Men hvorfor skulle jeg dog dét, når glæden ligger lige derude??? Jeg skal blot åbne døren!

Den fuldstændig gratis, livsbekræftende og rene glæde ved at se rabarber og pæoners nye skud, som bogstavelig talt får jorden til at slå revner! Der er så meget power derude. Livsvilje. Og på denne tid masser af nyt håb og start på en frisk! Den første bi. Mariehøns der vågner til dåd i de visne blade. Fuglene, som har viiiildt travlt og synger så det er en lyst. Solens første varme stråler .. Derfor bruger jeg ordet ‘eksploderer’ – også om mig selv – for det giver mig en fuldstændig ukuelig energi og glæde!

Det er synd og skam, at visse firmaer bilder os ind, at vi er nødt til at investere en masse penge, for at få del i den sande haveglæde! BAVL. Vi er tilbage i shopaholic-fælden! Se det nu!

Gratis jordforbedring

I efteråret smed jeg tonsvis af visne blade på mine bed. Det kan godt være det ikke er et kønt syn, men min have er alligevel så fyldt med blade .. jeg lod dem ligge som ormemad og gav mine bede lidt ekstra! Hele vinteren har de ligget og formuldet og ormene har ædt sig store og glade. Ved forårstid ryger de resterende blade i komposten, så jeg kan komme til at så planter og fjerne ukrudt. Sikke en ormefest! Og sikke en lækker jord!

Lidt ekstra topping fra køkkenet

Jeg samler konsekvent kaffegrums og æggeskaller i køkkenet, som jeg forkæler mine bed med dagligt. Med tiden når jeg at komme rundt til alle bed. Når fugleinfluenzaen har lagt sig, vil jeg tilmed kunne tilføre gødning fra egne høns. Mangler jeg god jord til fx forspiring og potteplanter, tager jeg det i komposten.

Gratis vand og nedsat vandregning

Jeg har investeret i to regntønder, som hurtigt tjener sig ind. Jeg har mulighed for at spare vand op til tørre perioder og jeg har mulighed for at lede regnvandet hen i mine bed med en slange.

Dertil har jeg en balje i køkkenet, som jeg gerne samler (rent) vand i – fx når man venter på, at vandet skal få rette temperatur. Vandet ryger i en spand, som tømmes dagligt – enten i vandkander udenfor eller direkte i bedene.

Jeg sparer altså dels på

 • vandforbrug ifht. at vande haven
 • vandafledningsafgiften, som reduceres mærkbart

Jeg vil sige, at synet af min vandregning, var en stor overraskelse i år! På den gode måde!

Nye planter – de er jo alle vegne!

Ved forårstid er det tid at lukke huller på jorden, som ellers fyldes med ‘ukrudt’. Jorden og naturen trives, blot der ikke er bare pletter! Vær medbestemmende til hvad der skal gro eller kast dig ud i lugningens utaknemmelige trummerum – for du kan jo blive ved, ikke?

Det kan gøres ganske gratis på flere måder:

 • Byt dig til planter hos naboer og familie
 • Del stauderne og saml blomsterfrø i efteråret
 • Gå på opdagelse i din egen have, og flyt de planter du kan lide hen i dine bed – fx martsvioler, anemoner, vintergækker mv.
 • Saml planter i naturen. Ha´øjnene med dig og saml frø fra fx grøftekant, skovbund eller lign.
 • Kulturelt dikterer køkkenhavekulturen lange lige rækker af monokultur – prøv at udnytte hver en cm bedre. Se mulighederne og så også blomster og urter – og så tæt. Lav evt trædesten, der hvor du ved du kommer til at gå.

Nye havemøbler – hvert år!

Plasticmøbler er i mine øjne både grimme, forurenende og ucharmerende! Anskaf møbler af træ, som med lidt pleje kan holde for livet. De kan genopfriskes, ændres og males i een uendelighed, så du kan få ‘nye’ havemøbler hvert år, hvis du lyster. Du kan bygge dem selv, købe dig fra det eller allersjovest: tage på jagt i DBA og i genbrugsbutikker og gøre et scoop.

Mos – ven eller fjende?

Mos er jo sådan set blot en nøjsom plante, der forsøger at dække den bare jord de steder, hvor livsbetingelserne er elendige for andre planter – fx græs. Du kan vælge A) at se mosset som smukt, blødt og anvendeligt i dekorationer ..

TIP: hvis du har dræbersnegle, skal du ligge en ti cm bræmme af mos rundt om dine bed.

Du kan også B) prøve at ændre livsbetingelserne og fælde træer så lysforhold, vandmængde og næring i jorden forbedres. Hvis dét er for høj en pris, må du hellere gå til løsning A.

Ukrudtets lyksaligheder

Inden du ryger op i det røde felt over de planter, vi har vedtaget er ‘ukrudt’, så husk lige, at det gavner ..

 1. Brændenælder kan spises, og det kan blive til gødning, hvis du smider det op i vandkanden. ..Så er det jo liiige før man skulle have sig et nælde-bed!
 2. Mælkebøtter er een af de planter vi ikke har forædlet på, og bierne ELSKER dem! Er du HELT sikker på du ikke vil lade nogle stå???? Hvis du ikke vil, så brug et ukrudtsjern* eller kogende vand – aldrig gift.
 3. Vejbred er, ligesom mos, en nøjsom plante, der blot fortæller dig, at jorden er meget sammenpresset  – fx i indkørsler. De har fine egenskaber, hvis du har brug for et plaster på et sår, en vabel eller lign. Hvorfor ikke lade den stå? Hvis ingen andre planter kan gro der, hjælper den mod pludde. Alternativt skal du i gang med fliser, perlesten el.lign.
 4. En del ukrudt er faktisk ganske flot når det blomstrer, og bierne har gavn af hver en blomst vi lader stå. Kunne det tænkes, at du blot flytter det et sted hen, hvor det kan se flot ud, og tæmmer det lidt efter behov? Prøv at læse lidt op på planten – måske kan den noget, du ikke vidste?

Afgiv plads til andre ..

Når du nu har sådan en stor og dejlig have, som du tæmmer, så den passer til dine behov, så overvej om ikke du har hus- og hjerterum til dyreliv også! At skabe livsbetingelser for dyrelivet, er også i din interesse, fordi de forskellige arter holder hinanden i skak på den gode måde! Eksempler ..

 • Sæt gerne flere underskåle ud med vand, til fugle, insekter, pindsvin m.m. Eller prøv at lave et vandhul ..
 • Efterlad lidt ‘rod’ på udvalgte steder – visne blade, grenbunker, råddent træ, højt græs og ukrudt er levesteder for rigtig mange arter! Gør op med trangen til at få hele haven til at ligne en minimalistisk lejlighed på Manhattan!
 • Udvælg et område hvor græs og blomster får lov at gro! Et fredet område. Du vil blive overrasket over hvor meget liv der pibler frem!
 • Plant blomster – gerne sorter, som ikke er så forædlede, at de mangler duft og nektar. Fx er timian, lavendel og purløgsblomster et hit.
 • Sørg for at der er buske og træer – småfuglene vil velsigne alle dine morgner med fuglesang!

Med andre ord, så er haven det rene skatkammer af gratis glæder, og det er ikke mange spareskillinger du behøver tage op af lommen.

Læs også om ..


Ny livsstil på landet


Hvad sker der, når man overlader et stykke jord til sig selv?


Lav dit eget hegn


Økologiens langsomme indtog


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Denne webside anvender cookies. Ved at gå videre på hjemmesiden giver du samtykke til brug af cookies og indsamling af data.