En reklamefri blog om


Det Gode Liv på Lolland

Forbrug vs. brug

Det er en del af flere visioner i vores lille familie, at frigøre os fra overforbrug og shopaholic manien. At komme trangen til lykkefølelsen ved at købe en ny stol, bluse eller et stykke legetøj til livs. Junkfood og apps hører med i kategorien.

Grundlæggende er det jo helt forkert og som at tisse i bukserne, for glæden er ultrakort, tingene hober sig op i hjemmet og bliver smidt ud igen, vi forurener, vi spilder penge og bidrager kun til at produktion og forurening stiger! Og så er det jo ren uvane – ikke egentlige behov vi snakker om!

Hvad har det med Lolland at gøre? Kunne vi ikke have nedsat forbruget i København? Godt spørgsmål ..

  • Jeg tror det ville være sværere for mig personligt, eftersom man er omgivet af butikker i byen. Herude er det nemmere at undskylde sig med, at der er langt til byen, udbuddet er mindre og hvad har vi.
  • Og så er der den sociale spejling med naboer, kolleger mv., som er knapt så presserende herude.
  • Reklamepresset er stadig i tv og på nettet, men det har jeg nemmere ved at ignorere.

Det handler ikke om at være nærig eller om pengenød, men om en psykologisk frigørelse og om et idealistisk(?) syn på hvad vi mener er rigtigt og forkert. En slags udrensning? Det er interessant at spørge sig selv, om man virkelig har brug for den der dims man ønsker sig. I stedet for at købe, går jeg i tænkeboks, og oftest oplever jeg, at behovet forsvinder lige så stille – for det var ikke et behov, men en forbrugstrang! .. Igen!

Hvis trangen er forsvundet efter en uge, så var det sgu ikke så presserende et behov!

Mit mål er, i al beskedenhed, at være i stand til at købe ind i et supermarked, uden at putte een eneste ting i kurven, som ikke står på indkøbssedlen (som er skrevet med fornuften). Af samme grund har jeg byttet indkøbskurven ud med min egen pilefletskurv, som ikke kan rumme ret meget, og som sparer mig og naturen for en plasticpose.

Ultimativt vil vi gerne derhen, hvor vi bliver mere eller mindre selvforsynende mht. brænde, strøm, æg, frugt og grønsager, vand og kød. Simpelthen fordi det er tilfredsstillende, billigt, miljøvenligt, sjovt, udfordrende .. og sikkert en masse mere! 🙂

Bytte, bytte købmand – et nyt slags forbrug

Til gengæld er der opstået et nyt slags ‘forbrug’ om man vil. Glæden ved at give og modtage noget fra naboer, er fuldt på højde med den køberus jeg fandt i Rødovre Centrum! Det kan også være et scoop at finde noget i en genbrugsbutik, som man har ønsket sig. Eller at bytte ‘tjenester’, som man gerne gør det herude på landet. Vi hjælper naboen med at reparere hans hus, og inden vi har set os om, har vi fået asfalteret vores indkørsel, som trængte så forfærdeligt. Vi forærer genboen vores Rhododendron (altså en busk), og vi får en fin, gammel havebænk til gengæld.

 

Vi fik et stort bundt pilegrene forærende af naboen, som er brugt til flettede havelåger, kranse m.m. og han slap for besværet med at køre dem på genbrugspladsen.

Læs flere blogindlæg


Helt grundlæggende følte vi os mere og mere klemte som mennesker i storbymiljøet ..


Ranunkler

Om havens glæder, og økologiske tips og tricks


Er læhegnet for tæt?


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Denne webside anvender cookies. Ved at gå videre på hjemmesiden giver du samtykke til brug af cookies og indsamling af data.