En reklamefri blog om


Det Gode Liv på Lolland

Håb og opfindsomhed

Håb og opfindsomhed

Kender du det? At blive grebet af det arveste mismod, fordi forurening, terror og alskens ulykker vælter ind i stuen i nyhederne? Man kan blive i tvivl, om det var den rette beslutning at sætte børn i verden, og om det hele så ikke bare er lige meget..! Men når nøden er størst, trives opfindsomheden, som jeg her vil komme med eksempler på.

Der er to egenskaber der kendetegner mennesket som art, som har båret os igennem pest, istider og årtusinder uden opvaskemaskiner(!):

håb og opfindsomhed!

Det er ikke alene et faktum, der er slående, når man studerer vores forfædres levevis og udfordringer; det er et faktum som er gældende den dag idag, og som giver mig håb for mit liv, dit liv og de kommende generationer. Håbet og opfindsomheden er to ukuelige drifter, som vi ikke allesammen besidder i lige store mængder; men nogle er velsignet med så meget, at det er nok til at redde hele menneskeheden!

Der er problemer nok at tage fat på, men et par af mine personlige hjertesager er økologi og mindskning af forurening, hvilket direkte og indirekte influerer på menneskers fysiske og psykiske trivsel – og på rigtig meget andet her på jorden..!

Forbrugernes pres øges

Forbrugerne, ikke mindst i byerne, ligger et stadigt øget pres på producenter og forhandlere; vi vil ikke have gift i maden(!), den skal ikke pakkes i plastic(!), maden skal være frisk, vi savner indsigt i, om produktionsforhold for dyr og natur er etisk forsvarlige, vi efterlyser medindflydelsen på vores egen mad – og allerhelst når tiden er der – selv at kunne bidrage til produktionen.

Det er simpelthen blevet for fremmedgjort, at gå i Netto og købe et stykke vacuumpakket kød spækket med vand. Vi føler os taget ved næsen, og vi har ikke længere en idé om hvordan det stykke kød er kommet til verden! Vi er nødt til at læse varedeklarationen, og den stoler vi ikke på! Gang på gang går man hjem med økotomater, der er rådne og hundedyrt kvalitetskød, som er sejt som skolæder. Man skal være mere end idiot for at finde sig i det i længden!

Forbrugerne køber økologisk mad så vidt muligt, men det er ikke tilstrækkeligt! Som resultat af, at omstillingen til økologi går så langsomt, og af at køb af økologi ikke løser alle ovenstående behov, er opfindsomheden ved at blomstre op i fuldt flor! -Hvor jeg dog elsker det! <3

Opfindsomhed

Køb aktier i økologi-omstilling og generationsskiftet i landbruget

Danmarks økologiske jordbrugsfond er et initiativ taget af Økologisk Landsforening og Danmarks Naturfredningsforening. Her kan man investere i aktier, som målrettet går til

  • omlægningen af dansk landbrug til økologi
  • yngre landmænd, som ikke har råd til at starte op, og dermed generationsskiftet i landbruget

Sejt initiativ. Jeg håber at mange støtter op om ideen, som er rigtig god.


Få din egen lokale andelsbonde

I nyhederne den 15.8.17 kunne de berette om en dansk andelsbonde, som solgte andele af høsten til byboere. For 900 kr om måneden kunne man hente sine friske grønsager, æg m.m. hos bonden eller alternativt i en aflåst container i byen. Man forpligter sig til selv at luge en vis mængde ukrudt og deler risikoen for høstvariationer.

Jeg har fundet en lignende svensk gruppe på Facebook, som beskriver konceptet således: “Tanken er god kvalitet af råvarer, lokalt dyrket og uden sprøjtemidler. Madens historie og ansigt kommer frem. Få et tilhørsforhold til din mad!”

Det overrasker mig, at denne forretningsmodel er opstået, for det koster tid hos forbrugeren, hvilket er en mangelvare. Men der er åbenbart noget disse forbrugere mangler mere end tid ..! Hvis behovet for friske fødevarer, indsigt, medindflydelse og at bidrage bliver tilfredsstillet, vejer det åbenbart tungere. Lad mig sige det sådan; hvis det kan løbe rundt, har de jo fat i den lange ende! Money talks.

Zero waste – et liv uden at sætte fodspor

Og så er der alle os der har svært ved at se os selv i øjnene, fordi vi lever og forventes at leve et liv, hvor det er fuldt ud acceptabelt og endda påkrævet for samfundsøkonomien at vi forurener og forbruger over evne! Det er meget underligt, når nu forureningen har nået de højder.

Zero Waste idégrundlaget er at udfordre egen levevis, for at undgå at sætte ‘fodspor’/forurene. Jeg føler mig stærkt udfordret, når jeg læser hvor langt nogle går, men jeg sympatiserer med det, og prøver selv i den grad jeg synes jeg kan overkomme det.


Eksempler: jeg har ikke købt en plastic-bærepose i to år, mine affaldsposer er komposterbare, jeg efterlader aldrig skrald i naturen, jeg bruger ikke gift i haven, jeg søger i genbrugsbutikker fremfor i fx møbelkæder, jeg strikker karklude, vi bruger drikkedunke og madkasser af rustfrit stål. Men i princippet kan zero waste konceptet udvides i det uendelige..

ADVARSEL!

Fælden er, at det hurtigt kan udnyttes kommercielt og blive selvmodsigende: smid dit plastic ud og køb rustfrie madkasser … bommelom ..????? Her skal man som forbruger reflektere temmelig kritisk og undgå at falde i shoppe-fælden, som jeg/vi jo netop agiterer imod! Til den kvikke læser: ja, jeg faldt i med de madkasser!!!! 🙁


Om shoppelystens mekanismer og

hvordan du kommer den til livs

EKSTERN ARTIKEL  


Zero waste af emballage

I København kan man finde en butik med en forretningsmodel, som gør det muligt at handle uden det enorme spild af emballage. Du medbringer simpelthen selv emballagen og tapper mel, sukker m.m. og betaler pr. gram!


Check butikken ud

LØS MARKET 


Læg aldrig hovedet fra dig!

Som bæredygtig forbruger må du aldrig lægge hovedet fra dig! Hvor der er økonomisk vinding, er der forbrug og fare for overforbrug. Forretningsdrivende har ingen interesse i at du køber mindre. -Læs lige den sætning igen..

Derfor må du være din egen vagthund. Der er forretningsmodeller og varegrupper, hvor man skal være selvkritisk overfor egen adfærd. Jeg angriber ikke butikkerne nedenfor, som jeg holder meget af, men undgå at lade dig forføre til at købe noget du ikke har brug for! Dét er din egen opgave!


Køb dig til et bæredygtigt liv(!?) på

GÅ GRØN   og SUZTAIN 


Alt dette blot for at sige, at jeg har håb

Jeg er fortrøstningsfuld. Jeg tror på, at vi som menneskehed kan opfinde og innovere os ud af rigtig mange problemstillinger. Det gør mig GLAD, når jeg kan se hvor mange mennesker der løfter i flok, ønsker sig det samme fremskridt og støt bevæger sig mod målet. Alene kan vi meget; rykker vi sammen, betyder det alverdens. Internettet er medvirkende til, at vi kan inspirere hinanden, opmuntre, fastholde og idéudveksle. Jeg synes der er mange bekymrende tendenser på nettet efterhånden, men lige på dette punkt understøtter det græsrodsbevægelsernes udbredelse på den gode måde. Så ja, jeg har håb for mit liv, dit liv og de kommende generationer.

Læs relaterede blogindlæg:


Mængden af regnvand får mig til at

TABE SUTTEN


Flaskehalsen peger på … mig selv i blogindlægget

BRUG, FORBRUG, OVERFORBRUG


En temperaturmåling

HVORDAN HAR ØKOLOGIEN DET PÅ LOLLAND?


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.