Kartoffelsuppe opskrift
Kartoffelsuppe er i mine øjne Lollands nationalret! Min morfar ville ikke være enig, men nu er det jo min blog 🙂 Har du en køkkenhave, kan du næsten skaffe alle ingredienserne selv!
Kartoffelsuppe er lavet af de dejligste, robuste, danske grønsager, den er fed, cremet, smagfuld, næringsrig og den perfekte vinter-hovedret fra september til marts. Har du snue, er den eminent. Den kan varieres efter behag. Den kan fryses eller spises over flere dage .. hvilket bare klæder den. Der er ikke brug for dessert, for den ligger tungt.
Det har ikke været på herregårdene på Lolland, at man lavede denne ret – det har været en ‘fattigmandskost’; noget man satte på bordet, når det kneb lidt med kødet. Men jeg kender ingen, som ikke kan lide min kartoffelsuppe!
Opskrift på kartoffelsuppe, 4 personer
- 1 kg kartofler
- 3-4 porrer
- 2 løg
- Smør
- Grønsagsbouillon, 1 liter
- En god håndfuld frisk timian på kviste (et must, dette er hele suppens sjæl)
- 1/2 l piskefløde
- Salt
Tilbehør: revet ost, flutes med smør
Jeg fraråder: på det kraftigste, at begynde at tælle kalorier – udskift fx ikke smør med olie. Det bliver ikke det samme gode resultat.
Kartoflerne skrælles og skæres i skiver på 3 mm. Løgene hakkes. Porrerne skæres i skiver. Kartoflerne svitses i smør til de får en let gylden farve, hvorefter resten af grønsagerne svitses med.
Tilsæt nu grønsagsbouillonen og de skyllede timiankviste, som blot koger med. Lad det småkoge i minimum 1/2 time, men jo længere, jo bedre. Når du beslutter, at du ikke kan modstå duften længere, fisker du timiankvistene op, tilsætter piskefløden, lidt salt og lader det koge op.
Smid aldrig suppen ud, uanset hvor lidt der er tilbage. Dagen efter smager den dobbelt så godt!
Variationer over kartoffelsuppe
Afprøv evt. følgende variationer efter behag:
- Tilsæt hvidløg i suppen og spis flutes med hvidløgssmør til ..
- Du kan også give suppen et pift med rød chili ..
- Du kan blende suppen, hvis du hellere vil have en puré-konsistens
- Ristet bacon som topping klæder suppen rigtig godt, og giver den et maskulint touch

Sulten efter flere egnsretter?
