En reklamefri blog om


Det Gode Liv på Lolland

Byg et kvashegn

Om lykken ved at bygge sit eget kvashegn – og om at give og tage ..

Hvorfor et kvashegn?

Vores grund er en koteletgrund med mirabelle-træer hele vejen rundt i skellet, som står alt for tæt, er høje og halvdelen er selvdøde.

Nu har jeg kigget længe og inderligt på de træer, som godt nok giver læ og er levested for spætte, insekter m.m., men som også skygger for solen i køkkenhaven og for det smukke udsyn ud over mark, skov og solopgang. Jeg elsker træer og vil ikke gøre noget uoverlagt, men efter at have overvejet det grundigt i 1½ år er jeg sikker i min sag: der skal tyndes ud!

Men man tager ikke fra naturen uden at give noget igen! Det er levereglen her på matriklen!

Jens Loks hus på Frilandsmuseet, Maribo
Jens Loks hus på Frilandsmuseet, Maribo

På Maribo Frilandsmuseum så jeg sidste sommer med stor betagelse, hvordan man i gamle dage byggede hegn og havelåger af træ – uden brug af søm og skruer! Det sjove var, at man ikke indhegnede dyrene for at holde dem ude af køkkenhaven. Tilsyneladende var det omvendt: køkkenhaven blev hegnet ind, og dyrene gik frit i resten af haven. Interessant tankegang ..

Inspireret af dette har jeg tyndet ud i de døde træer udenom grunden med en fukssvans.

Jeg har lavet et kvashegn i stedet! De døde træstammer fungerer som stolper, og de afskårne grene bliver genbrugt på fornuftig vis! Et kvashegn er stadig et godt levested for insekter og andre dyr, så selvom jeg tager, giver jeg noget tilbage.

Jeg har flettet grenene sammen som i en fuglerede, og gør ikke brug af søm og skruer. Hegnet er både smukt, stærkt, giver læ og haven et helt nyt udtryk. NICE! Jeg er meget begejstret.

Eksempel på et spinklere hegn, der omkranser en køkkenhave på Frilandsmuseet. Bemærk havelågen, som tilsyneladende ikke har så meget som en dyvel, og et reb udgør hængslet.
Eksempel på et spinklere hegn, der omkranser en køkkenhave på Frilandsmuseet. Bemærk havelågen, som tilsyneladende ikke har så meget som en dyvel, og et reb udgør hængslet.
Et billede af mit eget kvashegn
Og selvfølgelig skal I ikke snydes for et billede af mit eget kvashegn, som til stadighed tætnes og udbygges, og som skal have havelåger i, som ligner dem ovenfor 🙂

Og her er det syn der nu møder mig, når jeg står op om morgenen og skuer ud over mark, skov og solopgang. Så kan man vist ikke forlange det større!

Min udsigt ud over vidderne
Min udsigt ud over vidderne

Læs flere blogindlæg

Mine erfaringer med


Haveglæde i det tidlige forår


Udstolpe er da et særpræget bynavn!


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Denne webside anvender cookies. Ved at gå videre på hjemmesiden giver du samtykke til brug af cookies og indsamling af data.