En reklamefri blog om


Det Gode Liv på Lolland

Mormors medaljer

På mine sommerferier på Lolland, var der ikke ret meget loft på hvor meget jeg måtte spise af noget som helst. Det gik rigtig meget ud over min mormors hjemmelavede medaljer, som blot blev endnu mere spændende af, at de skulle stå og trække i spisekammeret, før de blev gode – iflg. hende ..

Der stod de så på fadet og trak (i mere end een forstand), i det kølige, dunkle spisekammer. Udenfor summede det af varme, fuglekvidder og hønsenes ‘snakken’ .. sommerfuglene dansede i haven, og jordbærrene voksede sig større og rødere for hver dag. Mormor og morfar sov til middag .. Og når jeg sådan havde gået og nulret lidt rundt for mig selv et stykke tid, og kigget til medaljerne, så kunne jeg godt få den tanke, at der skulle prøvesmages. Vel vidende at mormor ikke ville skælde ud.

Det var på sådanne hemmelige prøvesmagninger, at det forekom mig, at medaljerne smagte ekstra godt! Og nogle gange var jeg også nødt til at smage een mere, bare for at være sikker i min sag! Den var god nok. De her medaljer smagte helt forrygende .. Prøv bare:

Mormors medaljer – opskrift

Du skal finde følgende frem til en portion på 25 medaljer, og tænde ovnen på 180 grader:

  • 1/2 kg mel
  • 1/4 kg smør
  • 1/4 kg sukker (variant: hun har skrevet flormelis i sine oprindelige noter)
  • 2 æg
  • 4 citrondråber (variant: udelades i hendes oprindelige noter)

Ingredienser til vanillecreme (hvis hjemmelavet):

  • 2 æg
  • 2-3 spiseskefulde mel/kartoffelmel
  • 2 spiseskefulde sukker
  • 5 deciliter mælk
  • Vanille skrabet fra en Vanillestang

Sådan gør du

Ælt dejen sammen: smørret smuldres i melet, sukker/flormelis og æg blandes i.

Rul dejen ud på bordet med en kagerulle til den er ca. 1 1/2 millimeter tyk. Find et glas med en diameter på ca. 8 cm, og stik medaljerne ud. Der kan også bruges diverse brunkageforme, hvis det fx er til børnefødselsdagen.

Medaljerne skal stå i ovnen til de er lysebrune – ca. 10 minutter.

Cremen klargøres

Imens medaljerne køler af, laver du vanillecremen; enten fra bunden eller du kan pifte et brev op med et par dråber citron og en tsk. vanille.

Laver du luksusudgaven og cremen fra bunden, skal du lave den rigelig tyk: bring mælk og vanille i kog. Æg røres med sukker og mel, og den kogende mælk røres lidt efter lidt over i. Hæld massen tilbage i gryden og pisk indtil det når kogepunktet.

Lav også glasuren, find evt. krymmel frem og vask nogle bær til pynt.

Samling

Fordel et antal af de tykkeste medaljer ud på et fad med den flade side nedad – dette er dine medaljebunde.

Læg en spiseskefuld vanillecreme på hver bund. Vær ikke alt for fedtet med cremen. Der må godt være 1-1 1/2 cm creme i laget.

Tag en tyndere medalje, som er egnet til top, fordel glasuren på oversiden, læg den ovenpå en bund med creme, tryk let ned og pynt med bær, farvet gelé, krymmel, en klat flødeskum eller hvad du synes.

I min mormors oprindelige noter, har hun pyntet med cacao-glasur og en klat farvet gelé.

Farvet gelé kan købes eller laves således (opskrift fundet andetsteds)

  • 1 dl frugtsaft
  • 1 blad husblas
  • 10 g sukker

Kom 0,5 dl frugtsaft og sukkeret i en gryde og varm det langsomt op, indtil sukkeret er opløst. Læg husblasen i koldt vand, vrid og opløs husblasen i den varme saft under omrøring. Husk at saften må ikke koge, når husblasen er kommet i, da denne så ikke stivner.
Hæld den varme saft i et målebæger der indeholder 0,5 dl kold saft og bland det godt, før det kommes i en form. Lad det køle helt af, og stil den derefter i køleskab, indtil geléen er stiv.

Tip: Du behøver ikke færdiggøre alle medaljebunde – gem fx halvdelen i en kagedåse, som du kan lave et par dage senere.

Og nu kommer så den kritiske periode i en medaljes livscyklus; den skal trække.. Brug et køligt rum eller et køleskab, der ikke er for koldt. De bør være helt perfekte efter en dags tid .. hvis der er nogle tilbage .. 🙂

Variant: Det må være relativt nemt, at lave klassiske jordbærtærter ud af ovenstående.


Sulten efter flere egnsretter?


Find de gode, lokale råvarer på Lolland


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Denne webside anvender cookies. Ved at gå videre på hjemmesiden giver du samtykke til brug af cookies og indsamling af data.