En reklamefri blog om


Det Gode Liv på Lolland

Opskrifter – min meget personlige arv

Opskrifter – min meget personlige arv

Opskrifter – min meget personlige arv

Min mormor døde et halvt år efter vi flyttede herned, og noget af det mest personlige, jeg har arvet fra hende, er hendes opskrifter! Hun var ikke typen, der havde dagbøger og personlige breve liggende, så hendes sirlige noter om opskrifter fortæller sin egen historie.

Forsiden af bogen er prydet med hendes pigenavn, så den er påbegyndt før hun blev gift.

Opskrifterne fortæller implicit om kulturen hernede nu og førhen; hvilken mad man havde til rådighed, hvordan man valgte at tilberede den, og man kan læse af hendes noter, hvilke opskrifter der var særlig vigtige for hende.

Og så var der 2. verdenskrig, som vist sætter sine egne spor på, hvad hun skrev i den periode.. Fx opskrifterne på hvid sæbe og bagepulver!

Glemte retter og samfundsudvikling på Lolland omkring 1935-45

Noterne fortæller implicit om samfundet dengang, for hun var faktisk mere interesseret i at blive bogholder eller noget andet med tal. Hun blev imidlertid stuepige på Aalholm slot i Nysted, lærte at lave mad, og blev sidenhen gift med morfar og lavede mere mad.. Min morfar ville iøvrigt hellere have været på søen end i en smedje, så det var et kønt par!

Jeg tror bestemt ikke hun har taget et opgør med mine oldeforældre i den henseende. Sådan var det bare. Og derfor sidder jeg idag med hendes sirlige noter, hvor hun pligtskyldigt har nedskrevet side efter side.. sikkert fordi man forventede det af hende? Måske på Aalholm Slot?

Der er opskrifter som jeg genkender, og opskrifter som jeg slet, slet ikke genkender!!!! Af de mere eksotiske kan jeg i flæng nævne:

risvandgrød, lieret kærnemælkssuppe, sødet øl, brødtoppe, citronsuppe, sneboller,

æggegrød, brunkålssuppe, ål i gelé og fløderand ..

Der er endda lavet budgetter på enkelte af dem. Således kan man læse, at et måltid til 4 personer bestående af æggegrød til “formad” og boller i selleri til “eftermad”, har kostet 2,07 kr., samt 52 øre pr. næse.

Forskellen mellem nutidens og datidens opskrifter

Til min overraskelse finder jeg relativt mange salatopskrifter, hvorimod de mange kage- og marmeladeopskrifter er mere forventelige. Der er rigtig mange opskrifter med kål og rodfrugter .. og æbler!

æbleflæsk, æblekompot, æblemarmelade, æblesuppe, æblepirogger,

æblemarengs, æble- og sellerisalat, æblekage, fransk æblekage, æblefromage, gulerodsalat med æbler, frugttærte med æbler og svesker, æblemoskage, æblesnitter og æblesne ..

..og knap så mange opskrifter med kød. Faktisk påfaldende kødfattige retter i forhold til nutidens madlavning .. ?! Brugen af friske krydderurter mangler også i stor stil, hvilket er ret underligt, for det har jo kunne gro lige udenfor. Måske blev det brugt mere før hendes tid? Måske blev det ikke regnet for fint at bruge?

Mormors personlighed skinner igennem

Mormors skrift og stil ændrer sig, fra den korrekte, formfuldendte skråskrift med let hånd i de helt unge år, til en mere hastig og selvbevidst stil, som har forkortelser og er i stikordsform 10 år senere. Trykket på pennen forekommer mig også at blive tungere/kraftigere med årene, måske som resultat af stærkere muskulatur .. eller måske grundet de tre tudende småtøser i baggrunden, hvoraf den ene var og er min mor! Men der er meget få udstregninger og fejl.

Hendes håndskrift er helt personlig og ændrede sig først igen meget sent, da hun var sidst i firserne, hvor jeg begyndte at kunne ane den håndrysten, som siden blev værre og værre. Hun insisterede dog på at skrive personlige fødselsdagskort i hånden til sin død 94 år gammel. Ben i næsen har hun altid haft, og morfar var vild med det!

Jeg vil med stor kærlighed udvælge nogle af hendes opskrifter,  gengive dem her på bloggen, og håbe der er en sjæl eller to der griber dem, afprøver dem og giver dem deres eget liv. For opskrifter er personlige og kan udvikle sig, de kan fortælle en historie og kan gemmes og nydes gennem et langt liv.

Således er udvælgelseskriteriet for mig,

✔ at jeg selv kender retten,

✔ at jeg har fået opskriften af hende eller gennem min mor, og

✔ at jeg kan stå inde for retten som en god oplevelse.

God fornøjelse


Få overblik over de udvalgte egnsretter

TIL OVERSIGTEN


 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.