En reklamefri blog om


Det Gode Liv på Lolland

Seværdigheder på Lolland

Lolland er flad som en pandekage. Enhver Lollik kender glæden ved at skue ud over vidderne. Herude kan vi se LANGT! Rigtig langt! Her er så vidunderligt stille. Hvem skulle tro, at der er så mange seværdigheder på Lolland? Men det er der! Scroll ned ad siden, og få ideer til hvor du kan køre hen og hvornår .. (en bil er en god idé!)

Jeg vil gerne gentage her, hvad jeg har skrevet andetsteds:

Hvis jeg reklamerer for noget, er det kun og udelukkende med udgangspunkt i egne, dyrt købte erfaringer, og jeg forbeholder mig ret til at omtale produkter, steder og andre ting i positive vendinger, som det passer mig. Jeg modtager hverken gage eller anden bestikkelse for at være positiv. Det er faktisk med vilje, at jeg ikke anmelder Lalandia og Knuthenborg Safaripark, eftersom jeg gerne vil vægte de mange andre attraktioner hernede end de åbenlyse.

Billedet ovenfor er fra Krenkerup ved Sakskøbing, på en smuk efterårsdag.

Hop evt. direkte til en seværdighed længere nede af siden:

Dodekalitten
Maribo Frilandsmuseum
Krenkerup Gods
Oreby Kro
Blomstermarker
Charmerende Sakskøbing
Overnatning – afprøvede steder
Møn og Stege
Middelaldercenteret ved Nykøbing
Nykøbing Falsters charme
Fuglsang museum
Døllefjelde Musse Marked

Dodekalitten

Besynderligt navn! Og det er jo bare nogle statuer! Ja! Men det er et sted der mejsler sig ind i bevidstheden på sin helt egen måde. Man får bare lyst til at blive der og blive i denne trancetilstand, som opstår på underlig vis. Det ligger ude ved vandet og der er en formidabel udsigt. Statuerne og musikken skaber et rum, som pirrer noget i een. Det anbefales at være god til bens, for der er et stykke vej at gå fra havnen, hvor man kan parkere. Tag en picnickurv med på en god forårs- eller sommerdag – det er perfekt. Dodekalitten  er helt vild på sin egen måde!


Maribo Frilandsmuseum

En lille oase   med de yndigste små huse, haver, hegn, bed, en mølle og en skolestue. Der er en lille-bitte branddam med kvækkende frøer i hobetal, som børn og barnlige sjæle finder sjove. Husene viser hvordan man levede som rig og fattig for et par hundrede år siden. Der er også en smedie og en butik hvor man kan shoppe lidt.

Jeg er vild med stedet, som giver en dejlig ro i sjælen! Hvis man holder lidt øje med deres kalender, kan man deltage i pilefletning, hegnsbygning, håndværkerdag m.m.


Krenkerup Gods

Som også ses øverst på denne side.. Krenkerup Gods ligger syd for Sakskøbing i trave/cykelafstand. Der er masser af skov udenom, som i sig selv er en gå-tur værd, ligesom selve Krenkerup Gods ligger smukt med vandspejl og park. Der er meget at sige om Krenkerup ..

  • Krenkerup Gods fyldte 650 år i påsken i 2017.
  • De ejer en del skov, jord og ejendomme. Hvis man mangler et sted at bo til leje, er der en mulighed for at bo smukt her, hvilket også fremgår af deres hjemmeside.
  • Det årlige høstmarked i efteråret er hyggeligt, med boder og stande med lokale råvarer.
  • Krenkerup Bryggeri laver fremragende øl – selv en øl-hader som mig kan lide den! Find den i vores lokale supermarkeder fx Brugsen
  • Du kan også nyde din Krenkerup øl i godsets udskænkningsstue Traktørstedet 
  • Om foråret er Krenkerups skove fyldt med hvide tæpper af vintergækker og anemoner, og rådyr, egern mv. krydser gerne vejene når det passer dem – så pas lige lidt på! Det er også i udkanterne af disse skove du kan se rovfugle. Advarsel: de tager gerne turister! 😀

Oreby Kro

Oreby Kro i Sakskøbing omegn ved Sakskøbing Fjord. Den formidable udsigt over det stille vand vækker appetitten .. Jeg har de mest udsøgte smagsnoter i hukommelsen fra en moderne menu, som vækker sanserne til live. Og så er pengepungen ikke engang lænset når man tager derfra.

Om sommeren er der roser, bindingsværk og al den sommerstemning man kan drømme om. Om vinteren er der buldermørk stjernehimmel og fakler. Det er stedet hvor man kan forkæle sig selv, den tilkomne, en valentinesdate, den gamle mormor eller hvem man nu har kær <3

Savner du gourmetoplevelser, er dette stedet at tage hen.


Blomstermarker

I maj står rapsmarkerne i flor på hele Lolland. Man kunne gå hen og blive tilhænger af det svenske flags farver, når man skuer ud over sådan en gul mark på en skyfri dag .. men nej! Nej, nej .. Det sagde jeg ikke .. Bare glem det.

Ja, selv vejkanterne er en fryd for øje og sjæl, og de står der HELE sommeren med konstant skiftende farveflor.

De berømte tulipanmarker på Lolland ligger på Vedbyvej i Vesterborg og på Spidsbyvej i Dannemare og er også et besøg værd, hvis man er til farver! 🙂 Sæson: ultimo april-primo maj.


Charmerende Sakskøbing

Sakskøbing er den by min mormor og morfar handlede mest i, det var her de hentede mig ved toget og min morfar arbejdede på sukkerfabrikken. Derfor gør jeg lidt ekstra ud af denne by. Jeg kender den og kan lide den!

Sakskøbing.. eller Sasskøwing .. hvis du skal lyde som en indfødt, er en smuk lille handelsby med rigtig mange år på bagen – den nævnes første gang i Valdemars Jordebog fra 1240. Motorvejen fra København går lige forbi, og du mødes af vandtårnet med det smilende kvindeansigt, ‘Saxine’. Byen ligger ned til Sakskøbing fjord og har hvad en lillebitte by bør have:

strøg, bytorv, kirke, 2 plejehjem, togstation, busafgange, havnefront, bilforhandlere, genbrugsplads, hotel, 2 skoler, legeplads, skaterbane, svømmehal, bibliotek, lægehus ..

Husene er lave og kalkede, og der er virkelig nogle perler imellem, hvor man ser den gamle byggestil stå urørt. Tag kameraet med og ha´øjet for detaljen. Bemærk også de mange smukke skulpturer i byen – de er ret fine, og bærer på historier om livet hernede gennem tiden.

Sakskøbings kendetegn

Sakskøbing er speciel på den måde, at der er ufattelig mange supermarkeder og genbrugsbutikker for så lille en by! Og så er byens tambourkorps uundgåeligt. De stiller op til enhver given lejlighed, og spiller med en entusiasme, så man MÅ overgive sig! Som turist på Lolland er det en god base for udflugter, fordi man er midt på Lolland.

Saxenhøjs økologiske butik og besøgsgård  vil jeg fremhæve som en lille perle. Saxenhøj er et behandlingssted for folk med psykiske handicap, og butikken og gården er tilknyttet stedet, som er rigtig hyggeligt, uanset om du er på jagt efter lækre fødevarer, planter, nips eller gaver! På besøgsgården er der klappedyr og råhygge for børn og glade sjæle. Selve Saxenhøj er lidt af en arkitektorisk perle for kendere og naturen omkring er skøn.

Klaus Meyers satsning på Sakskøbing hotel  – og nu også en madskole – har ledt omverdenens og de lokales opmærksomhed hen på de gode lokale madvarer i området. Hotellet ligger på Torvet og er for nylig blevet restaureret med stor respekt for bindingsværk, kalkning, gårdmiljø og hele den oprindelige stil. Maden er rigtig lækker og moderne, og værelserne charmerende. Hotellet er iøvrigt ret aktive mht jazz og andre events.

Arrangementer i Sakskøbing:

Saxinefestivallen i juli er en folkefest, hvor tambourkorpset selvfølgelig dukker op. Man sætter et langbord op i hele gågadens længde, spiser stegt flæsk og persillesovs, hører musik, shopper og hygger sig.

Det årligt tilbagevendende kulturelle Lys over Lolland  arrangement i vores nedlagte sukkerfabrik i Sakskøbing er lidt mere ovre i det finkulturelle. Kunst, musik og lysindfaldet i det gamle fabriksmiljø er uovertruffent på en årstid hvor man fornemmer efterårets komme (aug/sept). Læs min personlige anbefaling her

Sydhavsøernes frugtfestival  i september er et enormt tilløbsstykke for lokale, såvel som for til- og fraflyttere, turister o.s.v.. Skulle man være i tvivl om hvordan æbler kan anvendes til mangt og meget, så får man lige en reminder her! De lokale madvareproducenter har mulighed for at bryste sig, der en konkurrencer, æbleflæsk, underholdning, talere, kendte og ukendte, børn og gamle. Du tager stensikkert ikke tomhændet hjem fra Frugtfestivallen!


Overnatning

Sakskøbing Hotel  på Sakskøbing Torv er mere en oplevelse end et hotel på den rigtig gode måde 🙂 God mad er en selvfølge, eftersom Claus Meyer ejer stedet!

I Fjelde, nær ved Slemminge-Udstolpe

Nær Udstolpe/Slemminge 7 km syd for Sakskøbing ligger Fjelde Guesthouse; en gammel skole, som er opkøbt og istandsat af et islandsk par. Dette er stedet, hvis man er til den uformelle stil med ‘stylede’ loppefund, lækre detaljer, og værdsætter at have den landlige idyl lige udenfor døren. Et rigtig pænt sted med masser af hjertevarme og god smag.


Møn og Stege

Sælfie på Møns Klint, hvor alle står og vifter med mobilen 😉

Møns Klint giver jo lidt sig selv, så den vil jeg ikke fortælle om. Men selve Møn og ‘hovedstaden’ Stege fortjener faktisk mere omtale og opmærksomhed – det bliver hurtigt noget der bare skal overstås på vejen til og fra Klinten!

Møns lys er om muligt endnu smukkere end på Lolland, og vandet er næsten konstant at se i baggrunden, når man kører gennem de små hyggelige flækker. Gør dig selv den tjeneste, at køre  l a n g s o m t gennem landskabet og åben dine øjne.

Stop i Stege og stig ud af bilen. Drik en kop varm kakao, gå ad de små smøger, ind i gyder og baggårde, besøg gallerierne. Der er nok at se på og Stege har sin helt egen charme!

Jeg tror ikke jeg vil sige så meget mere – blot vise et par billeder derfra ..


Middelaldercenteret ved Nykøbing

Hvis man har interesse for fortiden og for hvordan man levede engang, er frilandsmuseet i Maribo ikke den eneste mulighed hernede. Middelaldercenteret  i Nykøbing får lige 5 ud af 5 stjerner herfra!

Rejs 600 år tilbage i tiden med tidsmaskinen..(bilen?) Du træder ind i en landsby med beboere, husdyr, køkkenhaver, håndværkere, musikanter, skov og fjord.

Det helt specielle er, at du skal bruge dine øjne og snakke med beboerne for at få noget at vide. Ingen skilte om alt det man må og ikke må, og om at disse træsko blev gået til af Klods Hans mv. i 11hundredeogGrønlangkål. Ingen fancy videoer, højtalere på overraskende steder, lasershow eller andet (dum)smart. Intet clash mellem nutid og fortid. Du får lov at blive i illusionen af tidsrejse. Det er SÅ lækkert.

Gå ind i husene som det passer dig og se og rør ved tingene. Og læg lige mærke til hvor mange detaljer de har fået med. Husene ser simpelthen beboede ud. Du træder ind i private hjem, med almindeligt menneskerod, madrester og uredte senge. Med udsmykning og alverdens redskaber. Og du må røre! Du må gå hen og lukke vinduet, hvis det passer dig!

Og ja, indrømmet, de har et sandt mekka af kvashegn og pilehegn, som jo lige er min boldgade, så det var også pænt interessant at studere.. Efter tre timer måtte vi med sorg i hjertet forlade dette mekka, og rejse med tidsmaskinen hjem til iPad og induktionskogeplader. Godt det ligger tæt på os.


Nykøbing Falsters charme

Jeg holder faktisk rigtig meget af Nykøbing F.!

Hvis jeg får lidt ø-kuller engang imellem og trang til ‘storby’ er det her jeg tager hen. Byen er lav, og rigtig mange gamle bygninger står pæne og velholdte. Der er masser af små stræder, gågader og cafeer. Byen har samme hygge over sig som Århus, og har alle de kendte travere såsom H&M, BR mv., men det mest interessante er helt klart specialbutikkerne, hvor man ikke finder samme hyldevarer som i København, London og Paris. Jeg er slet ikke færdig med at udforske Nykøbing!


Fuglsang museum

Jeg har hørt rigtig meget godt om Fuglsang Kunstmuseum, og endelig kom jeg afsted 🙂

Skønne malerier, hvoraf en del er af lokale maleres hånd. Hyggelig atmosfære i et naturskønt område og udstillingen er ikke større end, at man har overskud til at komme igennem med sanserne i behold – modsat mange andre museer i hovedstaden.


Døllefjelde Musse Marked

Døllefjelde Musse Markedet  afholdes i Store bededagsferien og er Lollands folkefest – måske lidt på linie med Roskilde festivallen? Det er et kæmpe kræmmermarked der strækker sig over næsten 4 dage, og absolut et trækplaster for lokalbefolkning, kræmmere og landevejsriddere. Men der er også tivoli for børnefamilierne, diverse gæsteoptrædere for de unge og mindre unge – og så bliver der drukket øl i lange baner! Deres herre- og damefrokoster er ekstremt berømte/berygtede og svære at få billetter til! (Øl)bølgerne går rigtig højt, og der er masser af saftige skandaler at tale om resten af året.

Kommer du i bil, skal du væbne dig med tålmod, for man skulle ikke tro, der boede så mange mennesker på Lolland! Bilkøen kan strække sig hele vejen fra Sakskøbing, og der er helt ekstraordinært sat busser og tog ind, for at imødekomme tilstrømningen af mennesker. Personligt er jeg ikke vild med alt det postyr, men jeg har vist også fået min dosis efter 46 år i København! Men man kan sagtens få sig nogle hyggelige timer – helt sikkert!

Siden er sidst opdateret aug. 2020

Andre indlæg


Læs om stendyssen ved Sakskøbing, og om hvor du kan finde flere fortidsminder i området


Få gåsehud i august!

Den årlige kunstudstilling i Sakskøbings sukkerfabrik

6 svar til “Seværdigheder på Lolland”

  1. Klostret i Maribo har også mulighed for overnatninger. Enten som ‘retræte’ en uge, eller enkeltovernatninger. Forplejningen er til den spartanske side, men det gør ikke noget.

    Kan anbefales. Ro! Og morgenudsigten ud over søen er aldeles fantastisk.

    • Måske jeg kan komme forbi og tage et par billeder og se? Jeg vil gerne anbefale Jer, men vil selvfølgelig gerne se det, så jeg kan skrive lidt om det 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Denne webside anvender cookies. Ved at gå videre på hjemmesiden giver du samtykke til brug af cookies og indsamling af data.