En reklamefri blog om


Det Gode Liv på Lolland

Tørke og nytænkning i køkkenhaven

IGEN rammer vi et alt for højt tørkeindeks i 2019, og sommeren 2018 står også som et rædselsvækkende og endnu værre år. Hvordan tackler man det problem, som haveentusiast og miljøbevidst køkkenhaveejer? Det kræver nytænkning, at modvirke tørke i køkkenhaven!

Det ligger dybt indgroet kulturelt, at græsset skal slås, træer og buske beskæres, i køkkenhaven skal gulerødder og krydderurter stå sirligt på række og geled i jord, som er renholdt for ukrudt. Det er en nydelse at se på al denne ordenlighed, som signalerer at jeg har styr på det! Yes! Det er simpelthen en slags potensforlænger.

Men med to års sommertørke i mine fire år som haveejer, er der simpelthen nogle overvejelser jeg begynder at gøre mig, for ellers kan jeg komme til at kunstvande i et omfang, som ikke giver mening for grundvandsbeholdningen, pengepungen, min tid og planternes trivsel – planter bryder sig ikke om det kolde hanevand fyldt med kalk! Tørke i køkkenhaven er ved at blive et permanent problem.

Bunddække og efterafgrøder

En løsning indtil videre, er at begynde at beskære træer i juli, hvor der alligevel er kritisk tørt og en stilstand i havens vækst. Jeg kalder det for “det lille efterår”, fordi der sker en mærkbar afmatning: træerne smider nogle af bladene og de fleste planter er blomstret af. Jeg beskærer ikke mere end jeg kan nå at “partere”, for ALT bliver genanvendt: kviste med blade findeles og bruges som bunddække i bede og køkkenhave. Grene og stammer saves i mundrette stykker og anvendes til brændeovn og bålplads. Noget anvendes til vedligehold af kvashegn. Kvasbunker i bunden af haven er bosted for dyr og insekter.

Nu har vi ufattelig mange træer.. og det er en overvejelse hvert år, om det er godt eller skidt? En kraftig beskæring ville give mere sol til afgrøderne og åbne op, men på den anden side.. hvis de træer ikke havde givet os og planterne læ og skygge, havde varmen og tørken i køkkenhaven ramt endnu hårdere!!!!! Hvor søger man hen på en varm sommerdag? Ind under træerne, for dér er køligt!

Bar jord, er tør jord

Og det er så sagen i en nøddeskal, for jo mere vi rydder, jo mere tørt bliver det! Jorden må ikke stå bar, for dermed øges fordampningen af den kostbare fugt i jorden. Bunddække og planter med blade, der skygger for hinanden og holder på fugten er optimalt. Dvs. at efterafgrøder er noget vi skal tænke meget mere i. Om det så er jordbæraflæggere, urter, blomster – alt tæller. Men det dér med at høste et bed for grønsager, og lade jorden stå brak er absolut no go! Jeg har bl.a. set mig varm på rødkløveren, og vil afprøve det i det stille med nogle få frø fra vilde planter. Bierne skulle nemlig også sætte stor pris på dem.

Jordbær er også en absolut favorit for en begynder som mig, for en jordbærplante må gerne stå i tre år, før afkastet mindskes, den har fine store blade der dækker godt af for solen og sygdomme er heller ikke et problem. Fantastisk og nøjsom. For ikke at nævne smagen af egne jordbær..! Rabarber, timian, bærbuske og morgenfrue hører også til de robuste favoritter. Men der har været perioder, hvor jeg har været på nippet til at sætte solsejl eller parasol op, for solen kan grille planterne fuldstændigt! Det er en mulighed, som jeg har i mente, for hvis vi får varmere somre, gælder alle kneb! En anden løsning kunne være, at lave køkkenbed et sted, som fx kun får formiddags- eller aftensol.

Skab variation

Svaret på tørke i køkkenhaven er altså ikke at lade være med at plante – tværtimod! Plant mere! En gold og gul græsplæne er ikke svaret. Det er en ørken! Fjern ikke mosset i plænen og blotlæg jorden! Sæt buske, som skaber skygge og variation og er levested for dyr. Antallet og variationen af dyr og insekter i haven er din egen pejling på hvor sund din have er. Derfor er jeg meget stolt af at have fundet en tudse i min have i år! Dét er WOW!


Gør haven mere modstandsdygtig med


For meget vand er lige så galt..


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Denne webside anvender cookies. Ved at gå videre på hjemmesiden giver du samtykke til brug af cookies og indsamling af data.