Udkantsdanmark
Er man bare lidt touchy på Sydhavsøerne, når der reageres skarpt på ordet udkantsdanmark? Er der noget om snakken? Hvad foregår der egentlig i udkanten? Jeg vil give jer mit syn på sagen.
En udkant er jo ude i kanten af noget – et sted hvor der måske(?) ikke er så mange? Fx i udkanten af skoven står træerne mere spredt og der er mere lys. Pr. definition er en udkant ikke negativt betonet, nærmere neutral. Men udkanter kan også være positive; er der måske noget bedre end den sprøde (ud)kant på en nybagt pandekage? En strandkant er noget helt særligt, med den sagte lyd af bølgeskvulp .. Kanterne på min mormors mågestel var faktisk belagt med guld! Så en kant kan være noget man gør ekstra meget ud af ..
Men ordet ‘udkantsdanmark’ er et ord, som i de senere år har fået en negativ klang. Man ser ikke guldkanter for sig. Man ser et samfund af bistandsklienter og pensionister, armod, forfald, tabere, misbrug, arbejdsløshed .. Billeder som man har set i TV .. læst om .. hørt jokes om .. Og så har man jo hørt om, at kommunerne i det sydlige Danmark er fattige ..
Må jeg godt spørge dig om noget?
Kunne man tænke sig, at billedet er lidt karikeret? Bare sådan hypotetisk?? … Synes du, hånden på hjertet, at min blog stinker langt væk af armod? Mismod? Tror du, at jeg forsøger at fordreje tingene positivt?
Dét har jeg faktisk ingen interesse i! Jeg er ret ærlig, og jeg synes ikke jeg ligger fingrene imellem, når jeg beskriver det armod og mismod jeg flyttede fra i København! Hvis det var lige så galt hernede, ville jeg nok bare klappe i eller rejse igen! Jeg ser ikke en brøkdel af det negative jeg så i København, skal jeg sige dig! Tværtimod.
Alt det fede hernede, vil jeg imidlertid slet ikke uddybe her, for det står malet ud over hele websitet. Lad mig fortælle dig om det ufede! Er du klar? Her kommer der 7 skarpe fra hoften!
Bemærk venligst, at de emner/problemer jeg ikke kommer ind på, er dem der ikke fylder nok til at blive nævnt, eller som jeg simpelthen ikke er rendt ind i, og derfor ikke har nogen mening om!
Hånden på hjertet ..
1. Der tænkes i relationer! Så hvordan bliver man en relation???
Som tilflytter kan det godt opleves som svært at komme ‘ind i varmen’. Man er lidt sammenspiste på Sydhavsøerne, fordi alle tænker i relationer: kender jeg dine forældre? Din fætter? Din nabo? Din kollega? Hvis du ikke ‘falder i hak’ i puslespillet af relationer, har man på Sydhavsøerne lidt svært ved at placere dig og forholde sig til dig. Ikke fordi man er mistroisk. Blot fordi du ikke kan placeres ligesom alle andre kan hernede. Det kræver en ekstra indsats af dig, og at du ikke gemmer dig bag hækken.
Læs mere om hvordan man på Sydhavsøerne
2. Huskøbere efterlyses!
Her er ufattelig mange ultra-charmerende, smukke, gamle og bevaringsværdige huse, som nok kan få en Københavner til at savle! Men nogle af dem forfalder og går tabt, fordi der mangler købere. Det er ikke fordi det er dyrt. Sådan et bette Udstolpe-hus som vores kostede lidt over 300.000 kr.

Men vi mangler flere købere, som tør forlade storbyen, og vi mangler flere unge mennesker, som vælger at blive her. Som landet ligger lige nu, skal du som køber turde tage den risiko, at du ikke bare kan flytte igen efter forgodtbefindende, vedmindre du bruger huset som flexbolig eller lign. De tomme huse skæmmer gadebilledet – det er klart. Det er ikke til at komme udenom.
Dét er en udvikling vi gerne skal have vendt hernede. Kommunerne er begyndt at rive tomme huse ned, og der er en spirende bevidsthed i landsbyerne omkring problemet.
To sider af samme sag .. Du kan sagtens finde en vej på Lolland, hvor du finder begge yderligheder af tomme huse .. og så selvfølgelig en masse huse, der er beboet.


3. Butiksdød
Lidt i samme boldgade har vi, det iøvrigt landskendte problem, at lokale småhandlende lukker på bekostning af butikskædernes magnetiske tiltrækningskraft. Problemet er ikke større her end andre steder. Men en lille by som fx Sakskøbing, er naturligvis meget sårbar i den sammenhæng! De små købmænd i landsbyerne er forlængst forsvundet desværre.
Det er mit indtryk, at folk hernede er ret bevidste omkring problemet, men altså stadig ikke nok til at vi ligefrem ser en blomstrende udvikling. Den bevidsthed skal plejes konstant.

Gågaden i Sakskøbing klokken 16.30 på en lørdag
4. Ingen ‘fester’ 24/7
Det kommer nok ikke bag på dig, men her er altså ingen Tivoli, distortion-festivaller, cafeer og farverig gadekultur som byder sig til 24/7! Lørdag eftermiddag er de lokale butikker LUKKET. Det er de også søndag. Og tilmed også mandag i nogle tilfælde! Det er faktisk lidt som i de gode gamle dage, hvor en weekend var en weekend – altså som i: VI HOLDER FRI.
Har du glemt mælken klokken 16.30 på en lørdag, skal du i en supermarkedskæde, som ligger under for, at de skal overholde samme, lange åbningstider på landsplan. … Eftersom vi har 4-5 stk af sådanne, alene i Sakskøbing, ja, så er det nu ikke en katastrofe med den mælk! Vi har underholdning hernede til hus-behov, og skal det være rigtig vildt, er der stadig en motorvej til København. Café-besøg erstattes ret nemt med hjemmelavet kaff´ hos naboer mv.
Læs mere om hvad jeg mener med
5. Meget gråt guld
‘Det grå guld’ fylder meget på Sydhavsøerne. Man kan se dem i gadebilledet, det vrimler med Sosu-jobannoncer, kommunekassen knager og udbuddet af foreningslivet, viser også hvor det store segment ligger aldersmæssigt. Det skal tilføjes, at de ældre hernede er særdeles aktive, søde og bestemt ikke sidder med hænderne i skødet. Misforstå mig ikke; vores grå guld er en gave!!
Men hvis det ikke var fordi, jeg begyndte at kunne se en ændring i tendensen, så ville jeg være stærkt bekymret for hvordan samfundet på Sydhavsøerne så ud om 20-30 år.
Men jeg ser faktisk også unge mennesker, der slår sig ned og tager fat, opstarter virksomheder, sætter huse i stand, får børn og bliver aktive i beboerforeninger. Ikke bare tilflyttere, men også tilbageflyttere og lokale, der bliver. Ildsjæle og almindelige mennesker, som ønsker en god tilværelse, og som har hænderne skruet rigtigt på. Der er ikke nok; der er plads til flere, men de er der!
Pt. har vi babyboom hernede, akut mangel på dagplejere (som er den foretrukne pasningsform), og alene i Sakskøbing er der to skoler.
6. Når man er sin egen værste fjende
Jeg tror, at jeg som nr. 6 vil tilføje dét, som i mine øjne er det værste. Det er hvad jeg kalder ‘Den negative spiral’. Det er, når de lokale mister modet! Jeg hader det! Jeg bliver så ked af det!
Det er den selvopfyldende profeti, mantraet der gentages og gentages indtil vi alle ligger i pludden og hulker!
“Der er sgu ikke nogen, der gider flytte herud alligevel..”
Nej sgu da! Ikke hvis man går rundt og tuder på den måde! Hold nu inde! Hold nu op! Lad være med at nedgøre en egn og en kultur, der er så rig! Lad være med at slå jer selv i hovedet konstant. TI! Jeg kan ikke ha´det. Det er simpelthen for fjollet.
Kender du sådan een, så bed ham/hende læse min blog, og så håber jeg, at bare en brøkdel af min begejstring for Sydhavsøerne vil smitte af!
7. Sprøjtegift
Sydhavsøernes befolkning har en ret lempelig omgang med Round-up og deslige. Og det kan mildt sagt være en udfordring, at lave en økologisk køkkenhave, når den støder op til en konventionelt dyrket mark .. Så er det sagt! Hvis det ikke var fordi, jeg var og er indædt overbevist om, at markedskræfterne nok skal gøre deres, så ville jeg miste modet. Men jeg tror på, at Ø-mærkets succes vil vende skuden – selv på Sydhavsøerne.. Også på Sydhavsøerne!
Og jeg skal med glæde være foregangskvinde på området, og vise mit netværk i praksis, at en giftfri have kan være akkurat lige så velholdt og bedårende og vidunderlig som en sprøjtet! Om jeg så skal være den eneste økolog hernede, så vil sprøjtegift ikke være at finde på matriklen.
Læs mere om
Er man Touchy på Sydhavsøerne?
Lad os vende tilbage til det oprindelige spørgsmål: er man lidt touchy på Sydhavsøerne, når man reagerer skarpt på ordet udkantsdanmark? Og hvis vi også lige vender tilbage til dét dér billede vi startede med, af bistandsklienter og pensionister, armod, forfald, tabere, misbrug, arbejdsløshed ..
Jeg giver Sydhavsøerne 100% ret i, at jeg ikke kan genkende billedet. Der er elementer af billedet, som jeg er kommet ind på ovenfor, men jeg oplever det ikke så udtalt, som det er malet i medierne. Jeg kan godt forstå, at man har behov for at løfte fingeren, og fortælle om alt det dejlige her er. Give modvægt og et balanceret billede. Jeg mener det er sundt, at fokusere på muligheder og åbninger, istedet for som i punkt 6, at lade sig kanøfle af et mediebillede!
Menøh .. Hvis du er en smuk pige, kan du ikke andet end at trække på skulderen, hvis en forbipasserende siger du er grim. Hvis du er klog nok, er du ligeglad, hvis en idiot kalder dig en analfabet. Det jeg snakker om her, handler om at kende sit værd! Dét mener jeg er en rejse, som man er på lige nu – og den kan godt blive lang.
Jeg håber, at jeg med denne blog kan være med til at holde spejlet op, og vise befolkningen på Sydhavsøerne hvor fantastisk et sted de bor. Og jeg håber, at andre også vil se det og overveje, om ikke det er her de skulle flytte hen, for .. her er SÅ dejligt!!!!
🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

2 svar til “Udkantsdanmark”
Du bliver ikke den eneste økolog på Lolland, for jeg er det også. Men jeg HAR bemærket den udbredte brug af Roundup, og jeg huer den ikke. Jeg har også fundet flere døde pindsvin, og gad vide om det har en sammenhæng. Jeg ved det ikke – men det er i hvert fald ikke på nogen måde sundt!!
Hej Mia, hvor dejligt ikke at være den eneste!!!!! Jo flere, jo bedre!
Jeg kan ikke lide at prædike for meget … men jeg vil gerne have, at min have trods alt er et vidnesbyrd om, hvor smuk en have kan være uden gift! Og jeg skal GERNE vise den frem til alle der vil se! 🙂
Måske man skulle lave en økologisk besøgshave, som kunne inspirere omgivelserne??