En reklamefri blog om


Det Gode Liv på Lolland

Uforanderlighed er ikke kun skidt

Uforanderlighed

Hvis jeg skal tilføje et foto, som illustrerer uforanderlighed, skal det være dette fra Udstolpes gadekær, hvor piletræerne har stået i generation efter generation. Man har jo brugt pil i umindelige tider til kurve, ruser m.m., og for nogle hundrede år siden fik bønderne besked på at alle skulle ud og plante pil, så man ikke løb tør.

At komme hernede på Lolland siden min barndom, har altid vakt min gensynsglæde – også i 2017. Alting er som det plejer. Det er den samme enorme himmel, som du kan se fra horisont til horisont. De samme byer, huse, skove, træer, marker, landemærker, hegn, veje. I de 50+ år jeg har levet, er der ikke sket noget nævneværdigt, og KORS I HYTTEN hvor jeg elsker det den dag idag, hvor jeg er ved at kaste op over, at INGENTING får lov at være som det plejer i København!

Arkitekterne har fået bygge-flip og jeg aner ikke hvem der har fået den hjerneblødning at give dem lov! Butikker åbner og lukker som vi andre skifter trusser. Der bygges til, moderniseres, rives ned, opbygges i een uendelighed. Hvad f… sker der????? De er i fuld gang med at lave det til et Manhattan af glasfacader der er så tudegrimme, at Christian den 4. ville rotere i sin grav. Ingen gør noget. Alle tier. Man vil jo ikke være imod udviklingen, vel? Københavnerne burde flippe skråt efter min mening, og heldigvis kan jeg da se, at der er folk der bemærker det efterhånden ..

Genkendelighed burde være en menneskeret

Det uforanderlige betyder noget. Det betyder at jeg kan navigere! Det betyder at jeg kan genfinde mit barndomshjem, som er en del af min personlige historie, som jeg kan fortælle til mine børn. Det betyder, at jeg bor i en kultur, som hviler på skuldrene af vores forfædre. Det fletter fortid, nutid og fremtid sammen på aller smukkeste vis. Vi mister en værdifuld del af os selv, når vi konstant visker ‘landskabstavlen’ ren og begynder forfra. Hvorfor er vi så hovmodige, at vi tror at morgendagens opfindelser altid er det nye sort, og at alt det gamle dermed blot kan og skal elimineres?

Det nye er i det gamle

Jeg tror det nye sorte – til tider .. ofte – er at finde i det gamle. Folk var ikke dumme førhen. Så var arten ikke overlevet i årtusinder gennem tider med pest, istid og hvad har vi! De vidste ting engang om konstruktioner, jordbrug, skovdrift – You name it. Det var praktiske færdigheder, som gjorde det muligt at holde varmen, få næring, at formere sig, overleve, at navigere socialt – prøv du at få varmen med en iPad ude i skoven. De færdigheder vi opbygger nu, forudsætter at vi ikke mister strømmen, benzinen, supermarkedet, internet og fjernvarmen. Det forekommer måske lidt søgt, at vi skulle miste det civiliserede fodfæste i den grad? Eller? Vi er faktisk ret sårbare – er det faldet dig ind?

Jeg skæver foruroliget mod klimaforandringer, der kan vælte vores skrøbelige hverdag af pinden så let som ingenting. Flygtningestrømme der kan tage pippet fra os. Statsmænd der kan flippe på en 25 øre og vise sig at være djævlen selv .. er det urealistiske trusler mod vores civilisation? Er projektleder-egenskaber og agile arbejdsmetoder nok i den sammenhæng? Næ .. – Kunne man forestille sig at man både vidste hvordan man kløver og stabler brænde og hvordan man gebærder sig på en arbejdsplads? Det kunne jeg faktisk godt tænke mig at kunne gabe over ..

Formidable Lolland

Al den snak, bare for at sige .. at mit hjerte sukker af glæde over at gense alt det smukke der er hernede, og jeg synes det er helt formidabelt at det har fået lov og får lov at stå. Tænk, at der ikke er en eller anden idiot der planlægger at lave et monster-indkøbscenter lige her på vores mark eller at flytte motorvejen 6 meter til højre. Dét giver mig ro. Tænk at jeg kan gå ud på Udstolpe Byvej og gå en tur ned af den – akkurat som min mor, mormor, oldemor, tipoldemor m.m. har gjort det! Det er da forrygende! Jeg går bogstavelig talt i deres fodspor, omend mit fodtøj ser anderledes ud. Måske dasker jeg mere med armene eller synger dårligere? Men jeg er et produkt af dem og nu er jeg her – igen. Klar til at føre generationen videre og med min søn som næste arvtager. Jeg synes det er smukt, og det er dét jeg ser som den røde tråd i mit liv.

Har du fundet din?


Andre indlæg

Lad tiden stå stille


Slow living i praksis


rapsmark i Udstolpe

På Sydhavsøerne er lyset


2 svar til “Uforanderlighed er ikke kun skidt”

  1. Hej Natacha. jeg giver dig fuldstændigt ret i,at på Lolland LEVER man! Jeg er født og opvokset i Sakskøbing forstaden-Rørbæk.Der var jeg on-off i 21 år.Fandt så lykken i Næstved og er her siden 1968.Vi(min kone og jeg),at flytte til Rykkerup,det gik i et 1/2 år,så var der ikke mere arbejde! Det var der i Næstved,så derved blev det.Som senere ansat ved Storstrøms Amt,i 31 år,havde jeg en del af arbejdet på L-F. Og 1 ting mere! Jeg er helt på bølgelængde med dig i,at når man kommer til de større byer,så korser man sig over “fornyelser”,nedrivninger mm! Blot at se havnefronten i Kbh,den er gyselig! Nå,jeg fylder snart meget,så jeg siger tak for dine meninger og din Blog,som rammer hovedet på sømmet!. Preben.

    • Kære Preben, tak for din hilsen og din fine beretning om dine egne valg og fravalg. Jeg kan høre dit hjerte stadig er hernede 🙂 hvor det uforanderlige gror.

      De bedste hilsner
      Natascha

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Denne webside anvender cookies. Ved at gå videre på hjemmesiden giver du samtykke til brug af cookies og indsamling af data.