En reklamefri blog om


Det Gode Liv på Lolland

Vild med vilje – hvordan man laver en vild have

Vild med vilje handler om omsorg for naturen i din have og dit nærmiljø. Det er erkendelsen af, at vi alle kan gøre noget for at redde de 40% af vore arter, der er ved at forsvinde for altid. Det er derfor en enorm glæde, at både Guldborgsund- og Lolland kommune er gået med i dette projekt! Og vi, borgerne, har en vigtig rolle i projektet! Her er lidt råd til hvordan du kommer i gang. Hvordan man laver en vild have

Hvis du elsker naturen, men ikke kender “konceptet”, så vil jeg anbefale dig at google det eller søge på Facebook.. Vild med vilje er “det nye sort” for haveejere og kommuner 😉 I al enkelhed handler det om, at vi haveejere tilsammen har rigtig meget areal – areal som bliver en vigtig medspiller, hvis vi går med på at give naturen plads hos os! Plads, tid, ro, ingen gødning og gift og med fokus på gode gamle, hjemmehørende arter, ofte betegnet som “ukrudt”, fordi det ikke i traditionel havekultur har været “fint nok”.

Hvordan man laver en vild have – det er starten på en rejse

Det handler om at se holistisk på natur. Det er erkendelsen af, at planter, dyr og jordbundsforhold har et komplekst og meget fint samspil, og den rejse er spændende. Du bliver ikke ekspert på en dag, men det behøver du heller ikke være! Det er en rejse, som kan tage hele livet og mere til. Det er et helt nyt univers og et opgør med de indgroede vaner vi alle har om hvad der er “fint og ønskværdigt” i en have. Det er også et opgør med, for hvis skyld vi har en have..? Er det for din skyld? Naboens? Din mors? Dine børns? Er du villig til at dele den med egern, sommerfugle, pindsvin, biller, tidsler? Hvor går din grænse egentlig?

Er du villig til at lave MINDRE havearbejde? Til at holde nallerne i ro og lade være med at pille enhver spire op, som viser sig? Hvad kan du udholde at se på? Hvad ØNSKER du at se på? Hvad giver dig værdi? Hvad giver naturen værdi?

Vild have – start i det små

Som du kan se, er det også en indre rejse i dine egne holdninger og værdier, og derfor er det fint at starte i det små. Udvælg en art du finder smuk eller spændende og forsk f.eks. i hvordan du får flere citronsommerfugle eller frøer i haven: hvilke levesteder og planter tiltrækkes de af? Afsæt et areal til formålet – lav din egen naturfredning på 1 m2.. eller 5? 10? 20? måske bliver det hele haven på et tidspunkt? Afgræns det, hvis du synes og sæt et skilt op hvis du vil gøre det “officielt” eller lav nogle aftaler med dig selv..

Er du villig til at dele haven med egern, sommerfugle, pindsvin, biller, tidsler? Hvor går din grænse egentlig?

Lav aftaler med dig selv

Aftaler med dig selv er personlige og skal jo give mening for DIG som haveejer. De hjælper dig til at holde dig på sporet og stadfæste den havepolitik du vil stå for og øve dig i. Og så kan de jo løbende justeres efterhånden som du bliver klogere på emnet. Her er min personlige liste til inspiration.. de øverste punkter er dem jeg startede med at efterleve. Siden er flere kommet til. Punkterne gavner/glæder typisk både mig selv og naturen – og det er jo det optimale, for at sikre, at det gennemføres i praksis!

Mine 14 vilde havebud

  1. Matriklen er 100% giftfri. Alternativer: luge/opgrave, skolde, ukrudtsbrænde, halmafdækning. Matriklen er tilmeldt sliphavenfri.dk og Vild med vilje
  2. Kunstgødning er bandlyst. Alternativer til køkkenhaven: hønse/hestemøg, græsafklip, visne blade..
  3. Haveaffaldet bliver på matriklen og genanvendes til kvashegn, kompost, brænde, hegn, plantestativer, jorddække, rodebunker, stenbunker m.m.
  4. Vand! Opsamlet regnvand bruges i underskåle, baljer og vandkander til dyr og planter
  5. Affalds-fri-zone! Plastic , glasskår, betonstykker m.m. skal fjernes. Jeg efterstræber naturmaterialer ved køb af urtepotter, havemøbler m.m.
  6. Blomster hele sæsonen. I min have skal der altid være nektar at finde. Også køkkenhave og krydderurter går i blomst! Blomstrende ukrudt er totalt fredet, da de er særligt nektarrige og er livsbetingelse for tilknyttede dyrearter. Observer hvilke arter, der viser sig at være populære. Jeg efterstræber mangfoldighed.
  7. Masser af frugtbuske og -træer og bær.
  8. Natursten i bunker, som kanter m.m.
  9. Hjemmehørende, robuste arter er det eneste der giver mening ift. naturen og mængden af havearbejde!
  10. Gamle træer og buske bevares, giver CO2 værdi og dyreliv – der skal være meget vægtige grunde for at fælde et træ! Er du usikker, så lad være!!!! Gør du det, skal du følge næste bud:
  11. Du kan ikke fjerne, uden at tilføje. Et lidt indiansk tankesæt? Men filosofien giver mening. Jeg kan ikke bare tage – jeg må også give. Mangfoldigt!!!!
  12. Langt og kort græs. Græsarealerne klippes med vekslende mellemrum. Noget slet ikke. Det sparer på mine kræfter, og de afvekslende miljøer giver livsbetingelser for diverse arter.
  13. Køb mindre – saml frø/stiklinger fra haven og naturen i stedet. Byt evt med en ven. Det er århundredets største løgn, at man skal købe sig til haveglæde. Desuden er planter fra planteskoler ofte så forædlede, at de mangler de grundlæggende egenskaber, som giver værdi for andre arter.
  14. Observér! Søg information. Hvilke arter bor her og hvor? Hvad kan de lide? Formålet er, at beskytte bosteder, som ellers uforvarende kan blive ødelagt.. og så er det spændende at følge med i.

God fornøjelse med vildskaben! 🙂


Læs også om ..


Grøn birkemåler

Hvad der sker, når græsset får lov


De gratis glæder i haven

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Denne webside anvender cookies. Ved at gå videre på hjemmesiden giver du samtykke til brug af cookies og indsamling af data.