En reklamefri blog om


Det Gode Liv på Lolland

Det vilde Lolland

Det vilde Lolland – vild natur på Lolland

De sidste par års fokus på biodiversitet og “vildskab” har været lærerige for min opfattelse af natur i almindelighed og på Lolland. Som tilflytter i 2015 og som storbymenneske, ville jeg jo ud og bo på landet, ud og have kontakt med naturen og årstiderne! Men hvor vild er Lolland Falster egentlig, når det kommer til stykket, og hvor finder du de RIGTIG vilde pletter af natur i landskabet? Den vildskab, som gør dig ør og mat i knæene? Kom med mig ud og oplev vild natur på Lolland!

Hvad er natur?

Er en roemark natur? Er udsigt natur? Er frisk luft, albuerum og stjernekig lig med natur? Det er i hvert fald en væsentlig forbedring af de levevilkår jeg kommer fra i København! Ingen tvivl om det! MINE levevilkår. Men natur? .. her må jeg nok trække lidt i land. Ja, variationen af hjemmehørende planter i vejkant og krat er større, men jeg må sande, at det ikke er nok! Efterhånden som jeg får identificeret arterne og får læst op på, hvilke planter sommerfugle og vilde bier er afhængige af, må jeg med skam erkende, at vi på Lolland IKKE kan brødføde de arter, som er i tilbagegang. Heller ikke på Lolland.. Hvis jeg var en vild bi, ville jeg være en meget sulten lille bi!

Skal natur forceres?

Hvis vi ikke stod i en klima- og biodiversitetskrise, ville jeg sige nej. Men de to ting hænger sammen (Per Gundersen, KU, 2020), så vi har travlt, hvis vi skal redde de dyre- og plantearter, som er en del af naturens kredsløb. Det er bl.a. arter, som vi finder smukke og betagende, som giver os oplevelser, og vigtigt: som er en del af fødekæderne. Et lavpraktisk eksempel er småfuglene i vores haver. Hvor er de dog søde og fine.. kan vi forestille os en verden uden fuglekvidder?

Småfugle lever af insekter, som bl.a. lever af og på planter vi kalder ukrudt. Småfuglene spiser også frø fra ukrudtet – særligt i vinterhalvåret. Hverken insekter eller ukrudt rangerer særligt højt i menneskets opfattelse af skønhed og nuttethed. Vi kan heller ikke lide døde og syge træer, som er både insekternes og fuglenes madkamre og ynglesteder ..!

“Vi er NØDT til at forstå fødekæderne

og favne og fremme

de mindre nuttede arter,

hvis vi vil bevare de meget nuttede.”

Altså er vi NØDT til at forstå fødekæderne og favne og fremme de mindre nuttede arter, hvis vi vil bevare de meget nuttede. Uanset nuttethedsfaktoren, er de alle lige vigtige. En afgørende start er, at beholde “haveaffald” på matriklen, men hvis du udnævner din have til at være vild, kommer du til at vente MEGET længe på de vilde planter. Mælkebøtte og brændenælde alene, kan nemlig ikke gøre det. Men når der nu ikke er skyggen af vild merian i miles omkreds fra din have, hvor tænker du så, at frøene skal komme fra?

Normalt ville de sprede sig med vinden og fugleekskrementer.. Men dette sker ikke, hvis der ikke ER vilde planter i dit nærområde. Derfor er vi nødt til at hjælpe lidt til, med at samle og sprede frø. Vi er problemet – men vi kan også vælge at blive en del af løsningen. Så ja, natur skal forceres som tingene ser ud nu – primært fordi vi har MEGA travlt nu, fordi fødekæderne er ved at bryde sammen.

Hvor er der vild natur på Lolland?

Hvis vi skal forstå og se, hvordan vild natur ser ud, fungerer og samle frø, må vi finde frem til de områder, hvor den er – naturligt eller genskabt. Nogle gange er det nok, at se ud af vinduet for at lære. For hov! Hvad laver alle småfuglene i brombærkrattet i december? De spiser frø og edderkopper! Godt jeg ikke klippede det hele ned! Men vi har også brug for at komme ud, ud og se hvordan rigtig natur egentlig ser ud. Hvad er referencepunktet? Hvad er målet? Hvad stræber vi mod? Hvilke planter vokser dér, og hvordan ser de ud? Derfor vil jeg ud og bjergtages! Jeg vil imponeres, sanse og røre. Jeg vil sætte nye standarder i mit sind for, hvad der er smukt og nuttet!

6 anbefalede

Referencepunkter og vild natur på Lolland og Falster

Døllefjelde Musse Naturpark, din barndoms blomstereng

Midt på Lolland. Tidligere grusgrav, tilgængelig 24/7. Botanisk mangfoldig, med mulighed for overnatning i 3 sheltere med bålplads.

Her finder du alle de vilde urter, som mangler i de moderne vejkanter! Jeg kommer der ofte og gerne og betages af mangfoldigheden og skønheden. Her finder du din barndoms blomstereng og en masse sommerfugle!

Se parken på et kort >>

Omtale af området >>

Haveskoven, en nordisk urskov

Haveskoven tilhører Krenkerup Gods, midt på Lolland og ligger tæt op mod godset. Den er offentlig tilgængelig under hensyntagen til, at skoven er privat ejet.

Skoven rummer et utal af meget gamle træer og får lov at leve sit liv uden menneskelig indgriben. Den er bjergtagende urskovs-agtig og giver stærke indtryk med hjem af naturens kræfter i frit spil.

Et sjældent syn.

Se Haveskoven på et kort >>

Omtale af Haveskoven >>

Kravlende træer på Pomle Nakke strand

På Falsters østkyst ved Pomle Nakke, udspiller sig et drama, hvor havet æder af kysten, og enorme træer kæmper for deres liv under umulige livsvilkår.

Det ser ud som om træerne går eller løber på deres blotlagte rødder! Dertil er kysten fabelagtig smuk og minder om en palmestrand i Stillehavet. Find smukke sten, sop i vandet og nyd frokosten i den i øvrigt ret gode restaurant ved Pomle Nakke.

Se stranden på et kort >>

Pomle Nakke Traktørsted >>

Imponerende ælde

Egetræet er en meget gammel hjemmehørende art (7000 år f. Kr.) med mere end tusind andre arter tilknyttet(!), og det er derfor super vigtigt for fødekæderne. Særligt de gamle egetræer har stor værdi, og dem har vi nogle helt fantastiske eksemplarer af på Lolland Falster!

På Falster finder du Valdemars-egen (se det store foto allerøverst på siden), bemærkelsesværdig for sin volumen på 100 m3, sin diameter på 3 meter og højde på 25. Anslået alder 550-600 år. En mastodont som giver åndenød!

Omtale af Valdemarsegen, samt kort >>

På Lolland ved Tårs Kirke står to meget smukke ege på kirkegården kaldet Dronning Margrethes Ege. De anslås at være ca. 600 år og har en tydelig symbiose, da de står meget tæt. De er som taget ud af et eventyr i al deres vælde!

Læs mere om de to ege >>

Se på kort >>

Havørnen elsker Lolland

Havørnen er genindvandret til Danmark fra Tyskland og Sverige, og den trives godt, endda rigtig godt på Lolland ved Maribosøerne! Bestanden er nu oppe på 152 ynglepar i Danmark i 2021 og stadig stigende.

Havørnen er et imponerende rovdyr efter danske forhold, som lever af fisk, fugle og ådsler. Den navigerer med lethed i luften med sit vingefang på 2-2,45 meter. Selv i min lille landsby Udstolpe er der iflg. DOF observeret en havørn i juli 2022!

Som Lollik ser man relativt ofte ørne i landskabet, herunder Havørne, men hvis du som turist vil have Havørne-garanti, skal du sejle en tur med “Anemonen” i Maribo, da de har et par ørnekyndige skibbere ved roret! Der sejles fra maj-september.

Lollands havørne får meget omtale >>

DOF optagelser af havørnenes rede >>

Book en tur med Anemonen og se havørne >>

Bøtø Naturpark

Bøtø Naturpark på sydøst Falsters kyst er nem at nappe med som oplevelse, på vejen mod det lige så betagende og rå Gedser odde.

Naturparken er kendt for en stor og sjælden sommerfuglebestand på 40 arter, trækfugle, sjældne planter, samt afgræsning med vildheste og højlandskvæg. Arealet er på 153 ha. og er opkøbt til formålet af Den Danske Naturfond i 2017.

Det ligger ud til kyst og strand og er et dejligt område. Dog er det så populært i højsæsonen, at det er ved at være for meget efter min smag. Besøg det derfor på ydertidspunkter, hvis du vil have lidt fred og ro. Men det siger jo også lidt om, hvor eftertragtede ægte naturoplevelser er ved at blive!

Naturfonden skriver >>

Se naturparken på et kort >>

Slip stressen

En anden og meget vægtig grund til at komme ud på opdagelse, er at du stresser ned – forudsat at du er indstillet på det selvfølgelig.

Læs mit indlæg om nytten af unytte; værdien i at foretage sig absolut ingenting!

På én af mine ture ud i det blå, mødte jeg en Københavner. Han fór gennem Bøtø Naturpark og kunne høres, længe før man kunne se ham! Iført joggingtøj løb han med klapvognen foran sig, imens han talte mobiltelefon med jobbet. Han så alt andet end afslappet ud, hvilket jo er hans eget valg, men det værste var egentlig den bølge af larm og stress, han bragte med sig rundt i omgivelserne.

Nå, men forudsat, at vi er i stand til at være mentalt til stede i naturen, har det en lang række positive indvirkninger på vores helbred – både fysisk og psykisk. Det kan helt konkret mærkes, hvordan pulsen normaliseres! At stilhed og sansestimuleringen gør noget godt! Og forskningen bakker op om følelsen; den er god nok.

Gå på opdagelse i dit nærområde

Få også ideer til andre udflugter end de anbefalede via Danmarks Naturfredningsforening, som har lavet et udmærket kort, hvor du kan få et overblik over fredede områder i Danmark. Hav dertil øjnene med dig, når du færdes i dit nærområde, for der findes rigtig gode pletter natur, som ikke er registreret nogen steder. Små oaser, som kan rumme spændende oplevelser. Og dét er måske de allermest spændende steder.. for jo færre mennesker der kommer, jo rigere et dyre- og planteliv. God fornøjelse.

Beslægtede emner ..


Hvordan man laver en vild have


Andre seværdigheder på sydhavsøerne


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Denne webside anvender cookies. Ved at gå videre på hjemmesiden giver du samtykke til brug af cookies og indsamling af data.